fredag 14 januari 2011

Mormorsruta!


Mormorsrutor

I texten har jag använt mig av förkortningar som följer:
lm – luftmaska
sm – smygmaska
st – stolpe
upprepa mellan *-*


Mormorsrutor mönsterbeskrivning


1.

1. Gör en löpögla och virka sedan sex luftmaskor, en så kallad luftmaskekedja. En luftmaska görs så här: fånga upp garnet runt virknålen och dra det genom den befintliga maskan som redan finns på nålen.

2.

2. Sedan sluter man dessa till en ring medelst en smygmaska. Stick ner virknålen i den första luftmaskan, hämta upp garnet och dra det genom båda öglorna på nålen.


3 a

3 b
3. Nu kommer första varvet: virka tre luftmaskor (dessa räknas som den första stolpen) följt av två stolpar runt ringen. När man gör en stolpe gör man ett omslag kring virknålen, hämtar upp garnet gm lm-ringen, drar igenom två av de tre ”öglorna” på nålen, hämtar upp garnet igen (inte genom lm-ringen den här gången) och drar slutligen igenom de två öglor som nu är kvar.

De tre stolparna (inklusive den första bestående av luftmaskor) kallas för en stolpgrupp.

4 a

4. Efter den första stolpgruppen virkas två luftmaskor (ibland kan det räcka med en, beroende på garnets tjocklek, eller helt enkelt vad man själv gillar.Två luftmaskor ger ett mer markerat hörn). Dessa två lm bildar nu en luftmaskebåge. Sedan kommer stolpgrupp nummer två, så återigen, virka tre stolpar. Förhoppningsvis ser det då ut ungefär som på bilden nedan.

4 b

4b. Detta gör man två gånger till, dvs. fyra ggr allt som allt, så att man till slut har fyra stolpgrupper runt luftmaskeringen, med två luftmaskor mellan varje stolpgrupp. Efter att de sista två luftmaskorna är virkade sluter man varvet med en smygmaska genom den andra luftmaskan i första stolpen (alltså, den som består av tre lm).
Klipp av garnet (lämna några centimeter) och dra igenom.
Således ser varv 1 ut så här: 3 lm, 2 st, 2 lm,* 3st, 2lm* 3ggr.
Avsluta med en sm i första stolpens 3:e lm.

5.

5. Hurraaa! Nu kommer varv nummer två: Dags för färgbyte (om man vill förstås, annars fortsätter man direkt, utan att klippa av garnet). Jag brukar knyta ihop garnändarna – det sparar tid och tålamod att slippa fästa sådär tusen trådar när man är klar. Dessutom är det tråkigt…det är vid det laget jag börjar tycka att det är dags för ett helt annat projekt…pilkastning, någon? Metoden har också fördelen att man kan ”virka in” ändarna (det kommer en bild på det också).

Titta nu på bilden bredvid: i och med att man har knutit ihop ändarna kan man börja varv numero två på ett annat ställe än där varv ett slutade; det brukar bli snyggast så.

Dra garnet på baksidan av rutan och fånga upp det genom lm-bågen mellan första och andra stolpgruppen, till vänster i bild.

6 a

6a. Så börjar vi om processen: först virkas tre lm (räknas som första stolpen) och sedan två stolpar, följt av två lm – första stolpgruppen.  Men sedan händer det grejer! Nu virkas en till stolpgrupp i samma lm-båge som den första.

Tidigare i texten talade jag om att  ”virka in” garnändarna. Det görs genom att hålla dessa mot baksidan av minirutan och fånga upp det nya garnet runt dem.


6 b

6b. På bilden syns det hur de lösa ändarna löper bakom/mellan rutan och de nya stolparna.

7.

7.  Vi går vidare. Utan att göra två nya luftmaskor efter nyss avslutad stolpgrupp (just som man lärt sig det och börjar tycka att man fått lite flyt)sticker man ner virknålen i föregående varvs nästa lm-båge och gör där igen tre stolpar, två lm, och tre stolpar till.

Nu är två sådana stolpgrupper om tre st, två lm, tre st gjorda.Upprepa detta två gånger till, dvs fyra ggr totalt. Då  ser det ut som bredvid.

Sluta andra varvet med en sm i första stolpen (i andra maskan).
Varv två =3 lm, 2 st, 2 lm, 3 st *3 st, 2 lm, 3st* 3ggr. Avsluta med en sm.

8 a

8 b

8. Varv tre. Dags för färgbyte igen. Klipp av garnet, knyt ihop den nya färgen med garnändan, dra garnet bakom och gå upp i föregående varvs nästa lm-båge. Glöm inte att virka med ändarna för att slippa fästa.

Nu virkas på samma sätt som på varv två: 3 lm (räknas som första st), 2 st, 2 lm, 3st, i samma lm-båge. Detta är hörnet.
Gå sedan ner i nästa lm-båge och virka 3 stolpar – detta är sidan. Fortsätt på samma sätt med 3 st, 2 lm, 3 st i lm-bågen som kommer näst. Ett hörn igen. Virka hela varvet på detta sätt.

Alltså: 3 lm, 2 st, 2 lm, 3 st *3 st i nästa lm-båge, 3 st, 2 lm, 3 st i nästa lm-båge* 3 ggr, sedan 3 st i nästa lm-båge igen.

Klipp av garnet och dra igenom.  Avsluta varvet, vilket man gör på ett snyggt sätt (på min egenhändigt virkade ruta har jag inte gjort detta utan bara gjort en smygmaska) enligt bilden nedan. Väv in änden.

Bilden nedan visar virkningen från rätsidan.

9


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar